vrijdag 30 oktober 2009

Ontsla een paar vrijwilligers!


Op mijn vergelijking van Vrijwilligerswerk en Dwangarbeid kreeg ik als commentaar: "Je stelt vrijwilligerswerk te vrijblijvend voor."

Veel organisaties knuffelen hun vrijwilligers. Ook de vrijwilligers die niet zo goed werk leveren. Vaak zijn ze veel te blij dat er überhaupt iemand is die de rotklus wil doen. Niet alleen sommige vrijwilligers denken "vrijblijvend", maar ook sommige organisaties!

Een vrijwilliger vragen om iets anders te gaan zoeken? "Ben je gek, je kunt een vrijwilliger toch niet "ontslaan", ze groeien toch niet aan de bomen? Deze is ervaring aan het opdoen. We geven ze een cursus. Binnenkort wordt het werk wel beter. " Ja, ja, en gij geleuft het!

Het probleem met een slecht functionerende vrijwilliger is: hij of zij neemt de plaats in voor iemand die het veel beter zou kunnen. Ondertussen zit hij of zij de kwaliteit van het werk, alsmede het imago van de organisatie te verpesten. Zonde!

De oplossing ligt in de "werving". Je vrijwilligerswerk moet zó aantrekkelijk zijn, dat geschikte mensen staan te popelen om het te doen. Eén van de beste manieren die ik daarvoor ken, is zorgen dat het werk wordt afgestemd op de wensen en capaciteiten van de geschikte personen.

Nu is het meestal andersom. Als vrijwilliger moet je je maar schikken in onprettige roosters, de samenwerking met ongeschikte collega-vrijwilligers, en gebrek aan elke vorm van erkenning van je werk. Voor je het weet moet je sneeuwruimen met iemand die daar helemaal geen zin in heeft, of er niks van bakt. Frustrerend!

Conclusie: er melden zich niet genoeg geschikte vrijwilligers. En dus durven we de mensen die we hebben niet te ontslaan, ook al voldoen ze voor geen meter. Mooie vicieuze cirkel is dat.

Als je iets doet in het Vrijwilligerswerk, hoor ik het graag. Workpatch is namelijk bedoeld om taken en vrijwilligers optimaal te matchen - daardoor het vrijwilligerswerk aantrekkelijker te maken - daardoor meer mensen te werven voor de juiste taken.

Reageren kan onder deze post. Bedankt!


foto: "Tell me, where is the love" van Tony the Misfit @ Flickr onder creative commons license

donderdag 29 oktober 2009

Zijn partners zo dom?

Partners denken dat zij meer in het huishouden doen dan hun partners denken dat zij doen. Dat ze samen 140 procent doen, zeg maar.

Wat zijn partners toch dom, dacht ik eerst.

Inmiddels denk ik dat ze allebei wel eens gelijk kunnen hebben. Want:
(1) Ik merk niet alles wat mijn partner doet, maar wel alles wat ik doe. Kan ik het helpen dat ik denk dat ik meer doe? We doen dus inderdaad samen 140 procent: het huishouden omvat meer dan ik wist!
(2) Mijn partner merkt wel wat ik doe, maar zij denkt dat dat mijn hobby is! Ik kook toch zo graag?! Ze heeft gelijk. Ik was zelfs best graag af, waar zij vaak helemaal geen zin in heeft.

Dit brengt mij op het punt dat wat ik als werk beschouw, voor jou misschien hobby en ontspanning is. Denk bijvoorbeeld aan Administreren, Autorijden of Afwassen. Misschien wil jíj dat als vrijwilliger doen, terwijl een ander er al lang zat van is.

Dat jij het hobby vindt, en ik werk, komt onder meer doordat jij kunt kiezen om het te doen, terwijl ik wel zal moeten.

Als vrijwilligerswerk een vrijwillige keuze is (ja toch?), dan zou je het misschien beter "vrijwilligershobby" kunnen noemen. Met alle respect, want de opdrachtgever zelf beschouwt het als werk.

Een vriend van mij ging nooit naar een sportschool, maar had een supergoed getraind lijf. Zijn geheim: af en toe als uitzendkracht trucks laden bij een grote pakketdienst. Zwaar werk, zweten en zwoegen! En geld toe! Ja, wat de één werk vindt, doet de ander voor de lol.

Stuur dit blogberichtje maar door aan zo'n sportscholier, of aan je partner, met een kusje. X

foto: weightlifting_jontunn_flickr_cc

woensdag 28 oktober 2009

Workpatch in 140 tekens


Vrijwilliger wil kiezen.
Momenten en taken.
24/7.
Coördinator wil kwaliteit.
Werven + binden.
Kan!
Mobiel + internet.
workpatch.blogspot.com

Toelichting
Ene Meta vroeg vanavond of ik haar Workpatch via twitter kon uitleggen.
Op twitter kan je maar 140 tekens kwijt.
't Ging!

illustratie van carrotcreative @ flickr | onder creativecommons licentie

maandag 26 oktober 2009

Dwangarbeid omvormen naar vrijwilligerswerk


Het tegenovergestelde van vrijwilligerswerk is dwangarbeid.

Dwangarbeid: je bent tot het werk verplicht, op straffe van iets gruwelijks.
Vrijwilligerswerk: je kiest voor het werk, in alle vrijheid.

Dwangarbeid: anderen bepalen wat jij zult doen en hoe.
Vrijwilligerswerk: jij bepaalt wat jij zult doen en hoe.

Dwangarbeid: het werk dient niet jouw doelen, maar die van iemand anders.
Vrijwilligerswerk: het werk dient jouw doelen, evenals die van iemand anders.

Dwangarbeid: de regel in ons economisch systeem.
Vrijwilligerswerk: de uitzondering in ons economisch syteem.

Dwangarbeid: loodzwaar, grijs, deprimerend, levenslang.
Vrijwilligerswerk: luchtballonnig, kleurig, zomermiddag
(de foto is bij het opstijgen van een grote luchtballon in Oostende, zomer 2009).

Zet ik Vrijwilligerswerk nu te fleurig neer? Wat zegt dat over Vrijwilligerswerk "as we know it"?
O, en als je interesse hebt in het omvormen van Dwangarbeid naar Vrijwilligerswerk, laat je dan ook even van je horen?