maandag 29 maart 2010

Dat is allemaal geen toeval



Ik wil de Jeugdwerkloosheid helpen oplossen. En ik wil reïntegratie vanzelfsprekender en goedkoper maken. Om te beginnen in Nederland.

In mijn eigen stad laat het zich vormende college van B&W zich inspireren over Werk + Reïntegratie. Twee ambtenaren van het bureau BIS hebben al voorgesteld dat ik inspiratiebron zal zijn, even afwachten of er nog tijd in het schema zit.

Dan zal ik vertellen over Jerry, schoolverlater, die niet aan de bak komt bij gebrek aan ervaring op zijn CV. Iets wat hij met Workpatch kan gaan verhelpen, door dagelijks geschikte klussen aan te nemen.
En ik zal het voorbeeld geven van Mohammed, 47, net als ik, die al een paar jaar werkloos is, in een reïntegratietraject is begeleid, een goede evaluatie heeft gekregen, maar voor wie geen baan is in de logistiek. Terwijl hij - als hij Workpatch kan gaan benutten - uiteenlopende klussen kan gaan doen in de zorg, iets waar zijn hart ligt.

Wie Workpatch al wat langer volgt op dit blog, begrijpt dat Jerry en Mohammed dat simpel kunnen realiseren met een instrument als Workpatch. Dat het soms om betaald, soms ook om onbetaald werk kan gaan, hoeft voor jullie geen betoog meer. Het is binnen Workpatch allemaal goed voor je reputatie en je CV.

DUURZAAMHEID

Het is geen toeval dat Workpatch ook aansluit op de twee andere inspiratie-onderwerpen: Duurzaamheid en De School Als Spil In De Buurt. Deze manier van maatschappelijk denken heb ik altijd gemeen gehad met de partijen die nu het Utrechtse College gaan vormen: D'66, GroenLinks en PvdA (in alfabetische orde).

Als een paar straten verderop iemand woont die jouw laptop kan her-installeren, dan hoef je morgen niet langs te gaan bij die computerhulp in Ede van wie je 'm destijds tweedehands kocht. En andersom: iemand in Ede die anders zijn zwager uit Utrecht had laten komen, ontdekt dat er een computerhulp in Ede zit die 's avonds zijn probleem wil komen verhelpen.
Op deze manier geschikte betrouwbare mensen vinden, is helemaal Workpatch. Dit bespaart 4 keer de autokilometers tussen Utrecht en Ede.

SCHOOLGEBOUWEN

Compagnon Edu is vanouds doordrongen van het besef dat mensen die samen eten en drinken, verbroederen. Hij is zelf een prima gastheer en kok, trouwens. Uit zijn koker kwam het idee van de Yes-we-cantina's: buurtsamenkomsten waar mensen op vaste en minder vaste tijden samen eten en drinken. Buurthuizen, schoolgebouwen, schoolpleinen en dergelijke leken ons ideale plekken daarvoor. Met een open vuur om bij samen te scholen, op dat schoolplein. Omdat Workpatch gaat over contacten over klussen bij mensen in de buurt, lijkt dit ons werkzaam om het sociale en het economische verder met elkaar te verbinden.

We hebben toen tegen elkaar gezegd: dat heeft nog wat tijd nodig. Maar ons nieuwe College maakt vaart. Ik zie, ruik, hoor die Yes-we-cantinas al! Dat Jerry zo nog weer eens een school van binnen ziet - dat is geen toeval. Dat Mohammed zijn zorgzame taken tijdens de verlengde kinderopvang kan uitoefenen, dat is ook al geen toeval in een stad waar Workpatch is. En dat die naam Yes-we-cantinas je doet denken aan de verkiezingsslogan van een bekende politicus, dat is ook geen toeval, dat is een knipoog.

(De mooie vuurkorffoto uit Nieuwegein is CC van LodewijkB op flickr)